Pure Life Village Tarzı " IZGARA BALIK " Tarifi

www.purelifevillage.com    www.facebook.com/purelifevillage




Yıllardır yaptığım araştırmalarım ve deneyimlerimin sonucunda keşfettiğim ve hiçbir yerde bulamayacağınız IZGARA BALIK PİŞİRME tarifini sizlerle buradan paylaşmak istiyorum.




Öncelikle ızgara için tavsiye ettiğim balıklar; Iskaroz , (Fethiye civarında yaşar ancak  Iskarmoz balığı ile karıştırmayalım lütfen.) Çipura, Levrek, Logos (min. 200 gr. olmalı) ve Lüfer. Ancak , ızgara yapılacak balıkların büyüklüklerinin min. 100 gr ve üstü, saf deniz balığı ve dondurulmamış olmasını özellikle tavsiye ediyorum.





Aşamalara gelirsek…


Deniz balığının temizliği deniz suyu ile
yapılmalıdır ki balığın lezzeti kaçmasın

Balığın Temizlenmesi: Balığın temizlenmesinde mutlaka ahşap bıçak ve deniz suyu kullanmalıyız ki  balığın lezzeti zirveye çıksın. Tatlı su ve metal bıçaklar balığın lezzetinin %15-20 civarı kaybolmasına neden olur. En üzüldüğüm konu da bu ; deniz kenarındaki restoranların bile hiçbir zaman balığı deniz suyu ile temizlememesi ve hiçbir gurmenin bu konuyu dile getirmemesi.











Balığın Marine Edilmesi: Temizlenen balıklar, kağıt havlu ile kurulanarak yayvan bir kaba alınır. Tuz, taze çekilmiş karabiber ve/veya dağ kekiği ve sızma zeytinyağı (mümkünse taş kırma burun yağı olmalı) kullanılarak marine edilir.Kabın ağzı streç folyo  ya da  kapak ile kapatılarak buzdolabında veya sıcaklığı 12 C.’yi  geçmeyecek ortamlarda 2 saat kadar bekletilir. Balığın daha iyi pişmesi için bıçak ile çizikler atılması suyun kaçmasına neden olur.Bu nedenle balığa çizikler atılmasına karşıyım.

Balığa kesici madde ile kesikler atılması suyunun  dolayısı ile lezzetinin kaçmasına sebep olur.





Mangalın Yakılması: Pihnar odunu, meşe odun kömürü veya fındık kabuğu (Tercihen fındık kabuğu ya da  Pihnar odunu ) mangalda kor haline gelinceye kadar yakılır. Korun gücünü azaltmak için, üstü külle  veya deniz kumu ile hafif bir tabaka oluşturacak şekilde kaplanır. Tavsiyem  deniz kumu ile kaplanması…






Balığın Pişirilmesi: Marine edilmiş balıklar, limon kabuğu ile temizlenmiş ızgaranın üzerine (tercihen ince tel ızgara ve ateşten 15 cm. civarı yüksekte olmalı) ve  birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Dizildikten 2 dk. sonra balıkların kafa kısmından maşa ile tutularak sağa sola oynatılır.(Bu işlemin amacı balıkların yapışmasını önlemektir.) 7-8 dakika sonra balıklar yarı pişmiş olarak çevrilir ve fırça ile hafif hafif zeytin yağı sürülerek balığa yedirilir. Sonra  ters yüz yapılır ve aynı işlem hafif pişmiş diğer yarısına da  yapılır. Balıklar istediğimiz kıvama gelinceye kadar pişirilir. (Balığın pişme süresi kalınlığına ve ateşin gücüne göre 30-60 dk. arasıdır). Kalın balıkları pişirirken balığın üzeri mangal kapağı ile  yoksa  büyük bir tencere kapağı ile kapatılır.      Bu arada , bazıları balığın üstünü  folio  ile kapatır ama ben bunu kesinlikle önermiyorum.  Ayrıca, küçük kuru soğanlar da ekleyebilirsiniz.Küçük kuru soğanları(dış kabuğu soyulmadan )  Izgaranın kenarına kül/kum kor karışımına  gömerek pişirebilirsiniz.Bu şekilde pişen soğanlar kokudan arınır , saf suyu kaçmayarak pişer ve balığın yanında muhteşem bir garnitür olarak yenilebilir.

Çocuklarımıza balığı pişirme ve yeme zevkini  aşılayalım.
Biz de onların elinden balık yeme zevkini yaşayalım



Salatanın Hazırlanması: Roka , tere,yeşil soğan , taze nane ,maydanoz , kuru mor soğan , kıvırcık, marul ,domates , mor reyhan, sarımsaktan oluşan malzemeler kişi sayısına göre ağaç bıçak ve/veya el ile koparılarak salata kabına doğranır. (Balıkta olduğu gibi salatada da metal bıçak kullanılmamasını tavsiye ederim ve mümkünse yıkama suyu olarak da  yağmur suyu kullanılmasını öneriyorum.) Salata sosu  ; nar ekşisi, zeytinyağı,pul biber,şalgam,elma sirkesi ve tuz karıştırılarak  elde edilir , salatanın üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. (Ölçeklerin ve malzemelerin zevke göre ayarlanmasını tavsiye ediyorum.)

Balık İçin Sos Hazırlama: Aşağıda iki adet balık sosu tarifi  bulacaksınız.
Her Derde Deva Mucize Balık Sosu Tarifi: Bir su bardağı taze limon suyunu sıkınız ve tülbentten geçirerek küçük bir kavanoza koyunuz.Daha sonra, 8-10 diş sarımsağı elle veya ahşap bıçakla soyunuz, ahşap sarımsak döveceğinin içinde sarımsakları iyice eziniz.(Sarımsakların soyulduktan sonra yıkanmaması ve metal ile hiçbir şekilde temas ettirilmemesi çok önemli) Ezilmiş sarımsakları kavanozdaki limon suyunun içine koyunuz ve kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozu 15 C. civarı sıcak ortamda 25-30 gün tutunuz ve her gün 1-2 kez kavanozu sıkıca sallayınız. 25-30 gün sonra, limon suyunun sarımsağı tamamen erittiğini ve sarımsak kokusundan arındırdığını şaşkınlıkla göreceksiniz. Her derde deva olan bu müthiş ikilinin sırrı , Rus ve ABD bilim adamları tarafından  bir asırdır araştırılıyor.Şüpheniz varsa bununla ilgili  internette küçük bir araştırma yapmanızı  özellikle rica ediyorum.
Kavanozdaki mucize balık sosu karışımından bir miktar sos kabına dökülür ve onun max . %40’ı kadar zeytinyağı ilave edilerek her derde deva mucize balık sosumuz hazır hale gelir. Artık sosunuzu istediğimiz miktarda pişmiş ve hafif sıcak balığınıza istediğiniz ölçüde  ilave ederek afiyetle yiyebilirsiniz.
2.Balık Sosu Tarifi: Yarım çay bardağı taze sıkılmış limon suyuna, 5 diş kadar ezilmiş sarımsak (metal ile temas ettirilmeden lütfen) ve maksimum limon suyu kadar zeytinyağını koyarak  iyice karıştırıyorsunuz ve 30 dk. kadar bekledikten sonra  balık sosunuz hazır hale gelmiş olur.
İçecek olarak ne  öneriyorum ?  Gastronomi uzmanları , genellikle aroması nedeniyle  ‘’ kırmızı et ile kırmızı şarap, beyaz et ile beyaz şarap ile içilir’’ diyorlar, yazıyorlar. Ben bu kurala hiçbir şekilde katılmıyorum. Çünkü; yemek yemek, içki içmek damak zevki ve bünye işidir. Keyfini çıkarmanız da buna bağlıdır.
Bu nedenle isteyen istediği yemeği, istediği içkiyi içmelidir. Alkollü-alkolsüz her türlü seçim kişinin inanış ve damak zevkine göre farklılık gösterir ve  saygı duymalıyız değil mi ?  
Son Sözüm :  Çok uğraş ve özen gerektirdiği için , deniz kenarındaki restoranlarda  bile yukarıda anlattığım  gibi ızgara balık yapan bir yer yoktur. Bütün restoranları ve aşçılarını protesto etmek için denizden 80 km. uzaklıkta ve 900 m. rakımlı dağ köyündeki eko turizm tesisim olan Pure Life Village’ te yukarıda anlattığım tarife birebir uyarak hazırlanmış muhteşem balık ızgara yiyebilirsiniz.






Böyle anlattığım gibi hazırlanan ve pişirilen bir balık ziyafetinden sonra  oğlum Dağlar gibi sizin de mutlu olacağınızın garantisini verebilirim:) ( Izgara balıktan sonra çekilmiş bir fotoğraftır! ) 
ÇOK ÇOK ÖNEMLİ UYARI… Yukarıdaki gibi hazırlanmış bir balık ızgarayı test ettikten sonra , artık hiçbir mekanda balık ızgara yemekten zevk alamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Çünkü ben öyleyim!...

KAYNAK..: Yıllardır yaptığım denemelerimin sonucudur ve bedelsiz insanlığa armağanımdır!...Ayrıca hiçbir hakkı saklı olmayıp dileyen dilediği gibi kullanabilir.

Blog yazımı hazırlarken ,severek mankenlik ve balık ızgara yapıp bana yardım eden oğlum Dağlar’a teşekkür ediyorum.

Afiyet olsun!...

Mehmet Biçer
PURE LIFE VILLAGE
Web sitemiz : Pure Life Village

Yorumlar

  1. Telefonla sorulan sorulara toplu cevap veriyorum: Evet, 90 m rakımda ve denizden 80 km uzaklıkta balığı taze ve tarife uygun olarak servis edeceğiz.
    Afiyet olsun!...

    Pure Life Village

    YanıtlaSil
  2. başarılı tebrik ederim mehmet bey

    YanıtlaSil
  3. Sedat tekdaş sizden geçekten gurur duyuyor ve bakış açınıza hayranlık duyuyor.Ancak bende bilirsinizki iyi bir paylaşımçıyımdır bende,de mesleki bilgiler bedavadır:)Ama almasını bilenedir...Başarılarının devamını diliyorum.Çok akılı ve çok zeki ayrıca çok "sıra dışı" birisiniz...neden siz böyle olduğunuzu biliyorsunuz değilmi!!!Çünkü siz gereçek bir "FENERBAHÇELİSİNİZ".Umarım demek istediğimi anlamışsınızdır.....Kocaman öpücük ve ailenizde selam sevgilerimi,Dağlar beye ise kocaman bir maşşallha diyorum....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yörük Türkleri

TERK EDİLMİŞ KÖYDE ECO TURİZM

Türkiye’nin en gizemli yerlerinden biri; Faralya Köyü